Irak järjestäisi Isis-tuomioistuimen, jos saisi 10 miljardia euroa ennakkoa – mutta kuolemantuomioiden sallimista länsi ei niele

Hollanti on ryhtynyt edistämään neuvotteluja Irakin kanssa. Irak on asettanut liudan ehtoja, joihin länsimaat eivät ole suostuneet.

Alankomaat
Teksti
Mika Horelli

Alankomaat on ryhtynyt aktiivisesti edistämään ratkaisua siihen, mitä länsimaiden tulisi tehdä Irakin ja Syyrian vankileireillä oleville Isis-vangeille. Hollantilaisen NCR-uutissivuston mukaan maan ulkoministeri Stef Blok ja hänen irakilainen kollegansa Ali Alhakim järjestivät Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen yhteydessä noin kahdenkymmenen maan epävirallisen tapaamisen. New Yorkissa torstaina 26. syyskuuta 2019 pidetyssä kokouksessa tunnusteltiin mahdollisuuksia perustaa kansainvälisen tuomioistuin Irakiin.

Kokouslähteiden mukaan ulkoministeri- ja suurlähettilästapaamiseen osallistui useiden Euroopan maiden lisäksi myös Yhdysvallat.

Ruotsi on jo aikaisemmin ehdottanut, että Irakiin perustettaisiin kansainvälinen tuomioistuin Isis-taistelijoita varten. Mallia voitaisin ottaa Ruanda- ja Jugoslavia-tuomioistuimista.

Suunnitelman toteuttamista on vaikeuttanut se, että Isisin rikosten selvittelyssä syytettyjä tulee olemaan tuhansia. Ruandan ja entisen Jugoslavian tapauksissa tuomioille joutuivat vain sotarikosten johtajat.