Ipana Youtube-kursille ja miljoonat tilille – Tuhannet amerikkalaisvanhemmat haaveilevat rikastuvansa lastensa julkisuudella

Käytännössä Youtube-videoilla pääsee tienaamaan vain aniharva. Kolme prosenttia videoista tuottaa yli 90 prosenttia sivuston katselukerroista.

internet
Teksti
Mika Horelli

Suosituimmat Youtube-tähdet eli tubettajat ovat jo pitkään kyenneet tienaamaan videoillaan miljoonaomaisuukia. Videomiljonäärien joukkoon on noussut myös lapsia.

Yksi tunnetuimmista Youtuben lapsimiljonääreistä on kahdeksanvuotias kalifornialainen Ryan Kaji. Hän tienasi Forbesin listauksen mukaan Toysreview-kanavallaan vuonna 2018 lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Koska kyseessä on alaikäinen tubettaja, kyse on vähintään yhtä paljon myös hänen vanhempiensa panoksesta. Ryanin vanhemmat latasivat Youtubeen ensimmäisen videon pojastaan availemassa lelupakkauksia ja kommentoimassa niiden sisältöä maaliskuussa 2015.

Nykyisin Toysreview-kanavalla on yli 19 miljoonaa seuraajaa. Kanavan videoita on katsottu toukokuuhun 2019 mennessä yhteensä lähes 29 miljardia kertaa.

Tällaiset tarinat satumaisesta rikastumisesta ovat saaneet tuhannet yhdysvaltalaisvanhemmat innostumaan. Vanhemmat ovat valmiita käyttämään suuria summia rahaa siihen, että heidän lapsiaan opetetaan Youtube-tähdiksi.