Iowan sekasortoiset esivaalit tuottivat yllätyksen: Pete Buttigieg ja Bernie Sanders kiilasivat kärkeen

Trump vei odotetusti republikaanien kaikki valitsijamiehet, seuraavaksi äänestetään New Hampshiressa.

Indianalaisen South Bendin kaupungin entinen pormestari Pete Buttigieg ja Vermontin osavaltion senaattori Bernie Sanders valtasivat kärkipaikat Iowan kaoottisissa esivaaleissa, jotka järjestettiin maanantaina 3. helmikuuta.

Buttigieg oli saanut 26,2 ja Sanders 26,1 prosenttia Iowan valitsijamiehistä, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Senaattori Elizabeth Warren oli kolmantena 18,2 prosentin kannatuksella. Entinen varapresidentti Joe Biden joutui sen sijaan pettymään 15,8 prosentin tulokseensa.

Buttigieg, 38, on demokraattien presidenttikisan nuorin ja Sanders, 78, vanhin ehdokas. Buttigieg oli vaalitaistelun alkaessa valtakunnallisesti täysin tuntematon paikallispoliitikko, mutta nyt hän on ponnahtanut kertaheitolla kamppailun kärkeen.

Buttigieg on erinomainen puhuja ja tyyliltään presidentti Donald Trumpin vastakohta, Harvardin ja Oxfordin yliopistot käynyt älykkö ja Afganistanin sodan veteraani. Hän edustaa puolueen maltillista keskustaa ja käy kirkossa. Hän elää avioliitossa miehen kanssa.

Sosialistiksi itsensä aikoinaan määritellyt Sanders lähti Iowan kisaan ennakkosuosikkina. Hän ihailee pohjoismaista hyvinvointimallia ja saarnaa korruptoituneesta eliitistä, joka polkee röyhkeästi kansalaisten oikeuksia.