Verkko vaarantaa yksityisyyden ja demokratian – nykymuotoisen netin keksijä Tim Berners-Lee yrittää nyt pelastaa luomuksensa

Internetin keksijä vaatii verkosta uutta maailmanlaajuista sopimusta.

Facebook
Teksti
Mika Horelli

Nykymuotoisen internetin keksijä Tim Berners-Lee vaatii nyt internetistä kokonaan uutta maailmanlaajuista sopimusta. Muuten verkon väärinkäyttö muuttaa maailman juuri päinvastaiseksi dystopiaksi, kuin mikä oli internetin alkuperäinen tarkoitus.

Internetin www-protokollan vuonna 1989 keksinyt ja 2004 aateloitu brittiläinen Berners-Lee, 64, työskentelee nykyään internetin kehitystä seuraavan, Massachusetts Institute of Technology MIT:n yhteydessä toimivan World Wide Web Consortiumin johtajana.

Berners-Lee vaati Berliinissä marraskuun lopussa 2019 maailmanlaajuista sopimusta yhdeksästä periaatteesta, joihin internetin käyttäjien tulisi sitoutua. Sopimusta on toista vuotta ollut ollut kehittämässä yli 80 organisaatiota, mukaan lukien Microsoft, Twitter, Google, Facebook ja maailmanlaajuinen kansalaisten digitaalisia oikeuksia puolustava Electronic Frontier Foundation.

Yli 150 maailmanlaajuista organisaatiota tai valtiota on ilmoittanut sitoutuvansa sopimukseen. Suurista valtioista hankkeen tukijoiksi ovat ilmoittautuneet ensi vaiheessa ainakin Saksa ja Ranska.