Iltakirje tulee oven ali: "Raiskaamme ja tapamme sinut ja perheesi" – Taleban ja Isis levittäytyvät Afganistanissa

Riittääkö Trumpin lupaus lisäjoukoista pysäyttämään kapinallisten etenemisen?

Afganistan
Teksti
Katri Merikallio

Betoninpalaset peittävät moskeijan punaisen, myttyyn lentäneen maton. Pylväikön siniset laatat ovat putoilleet, kookas tuuletin makaa kumollaan rukoushuoneen keskellä. Ruumiita ei uutistoimiston kuvassa näy. Ne on jo kannettu ulos.

Elokuun 25. päivänä 2017 kolme poliisin univormuun pukeutunutta miestä käveli Kabulissa šiialaisten moskeijaan. Yksi räjäytti itsensä, toiset alkoivat tulittaa rukoilevia ihmisiä. Tunteja kestäneen piirityksen jälkeen moskeijasta kannettiin ulos seitsemän naisen, yhden lapsen ja 12 miehen ruumiit. Yli 50 ihmistä haavoittui, heistä moni vakavasti.

Isis ilmoitti olevansa iskun takana. Elokuinen hyökkäys šiiamoskeijaan oli jo kuudes tänä vuonna.

Itsemurhaiskut ja aseelliset hyökkäykset ovat ravistelleet pääkaupunkia koko vuoden. Pahin tapahtui toukokuun lopussa, kun autopommi tappoi ainakin 150 ihmistä kaupungin keskustassa.

Tilanne maan muissa osissa ei ole sen parempi. Taistelut hallituksen ja erilaisten taleban-ryhmittymien välillä ovat levinneet yhä uusille alueille. Tuoreimman arvion mukaan hallitus kontrolloi enää kolmannesta maa-alueesta, taleban puolestaan noin neljääkymmentä prosenttia maasta. Lopuista alueista käydään veristä taistelua.