Ilmassa leijui pelko rahahanojen sulkeutumisesta, mutta toisin kävi – Afganistanin ulkoministeri antoi kiitosta Haavistolle

Uutisanalyysi: Avunantajat luottavat, että raha ja kansainvälinen tunnustus houkuttelevat talebania, eivätkä kapinalliset enää halua palata kylmiin vuoriluoliin.

Afganistan
Teksti
Katri Merikallio

Viisi miljoonaa afganistanilaista seurasi katse tiukkana suoraa tv-lähetystä Genevestä. Siinä ulkoministeri yksi toisensa jälkeen eri puolilta maailmaa kertoi, millä summalla hänen hallituksensa on valmis tukemaan Afganistania tulevina vuosina.

Twitter kävi Afganistanissa kuumana. Miljoonia viestejä: Näittekö? Kuulitteko?

Lähes 70 maan ulkoministerit ja lähettiläät eivät vain lupailleet rahaa. He tekivät selväksi, että rahalla oli tiukat ehdot. Ihmisoikeuksia on kunnioitettava. Naiset ja vähemmistöjen on oltava mukana päätöksenteossa, ja tyttöjen oikeuksia on kunnioitettava. Ja Afganistanin on vastakin oltava demokraattinen oikeusvaltio, joka pyrkii määrätietoisesti kohti rauhaa.

Suomi järjesti 23.–24. marraskuuta Geneven avustuslupauskonferenssin yhdessä YK:n ja Afganistanin hallituksen kanssa. Idea kokouksen lähettämisestä suorana afganistanilaisille näiden omille kielille tulkattuna tuli Helsingistä.

Ulkoministeriössä oivallettiin, että se olisi tehokas keino sitouttaa varojen valvontaan koko Afganistan. Kun ihmiset tietävät, minkälaisia rahavirtoja heidän hallitukselleen on tulossa ja minkälaisin ehdoin, he voivat myös vaatia hallitustaan tilille, jos muutosta ei ala näkyä.