Ilkka Kanerva: ”Putinin juna ei pysähdy Ukrainaan”

Neuvottelu ei rauhoita kriisiä, sanoo Etyjin presidentti.

Venäjä
Teksti
Tuomo Lappalainen

Ukrainan sota sotki tänä vuonna monien muiden asioiden ohella myös yhden varsinaissuomalaisen kesätapahtuman käsikirjoituksen.

Lokalahdella Uudenkaupungin kupeessa on jo yli kahtenakymmenenä kesänä järjestetty pitäjän oman pojan Ilkka Kanervan (kok) mukaan nimetty Ike-hölkkä. Tämä vuosi poikkesi monista aikaisemmista siinä, että Kanerva itse ei ollut seuraamassa nimikkojuoksuaan. Hän oli samaan aikaan Wienissä neuvottelemassa Ukrainan jo puoli vuotta jatkuneen kriisin lopettamisesta.

Heinäkuun alussa tapahtunut valinta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen presidentiksi on pitänyt kansanedustajakonkarin kiireisenä koko kesän. Etyj on YK:n ohella ainoita kansainvälisestä turvallisuudesta huolehtivia järjestöjä, johon sekä Venäjä että Ukraina kuuluvat. Asetelma antaa sille hyvät edellytykset toimia kiistassa molempien luottamusta nauttivana välittäjänä.

Kanervan mielestä kriisi on kuitenkin saavuttanut pisteen, jossa pelkkä neuvotteleminen ja sovittelu ei enää riitä. Hän ehdottaa nyt, että jos Itä-Ukrainan tilanne ei rauhoitu muuten, siellä aloitettaisiin rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatio joko Etyjin alaisuudessa tai Yhdistyneiden Kansakuntien valtuuttamana.

”Jos kansainvälisen yhteisön läsnäoloa saataisiin vahvistettua, sekä ulkomaisten toimijoiden että ukrainalaisten separatistien olisi vaikeampi horjuttaa alueen vakautta”, Kanerva selittää.