Hyökkäys Isisin ”pääkaupunkiin” käynnissä – Syyrian kaaoksessa nopea ratkaisu jää vain haaveeksi

Raqqan valtaukselle ei annettu aikatavoitetta. Luvassa on hidas ja vaikea operaatio.

Irak
Teksti
Tuomas Pulsa

Paine äärijärjestö Isisiä vastaan kasvaa. Kurdeista ja arabeista koostuvat niin kutsutut Syyrian demokraattiset joukot (Syrian Democratic Force, SDF) ovat aloittaneet hyökkäyksen Isisin ”pääkaupunkia” Raqqaa (suom. myös Rakka) vastaan Syyriassa.

Hyökkäys käynnistyi myöhään lauantaina 5. marraskuuta. Ensimmäisten päivien aikana SDF on ilmoittanut ottaneensa haltuunsa useita kyliä. Hyökkäyksen painopiste on kuitenkin vielä varsin kaukana itse kaupungista, noin 50 kilometriä Raqqan pohjoispuolella.

Syyrian tilannetta seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan SDF on saanut vallattua joitakin Isisin asemia, mutta ei ole edennyt merkittävästi. Varovainen alku ei ole ihme, sillä odotettavissa on monin tavoin erittäin vaikea operaatio.

Arvioiden mukaan SDF:llä on riveissään noin 30 000 taistelijaa. Näistä 25 000 on taistelujärjestö YPG:hen kuuluvia Syyrian kurdeja ja loput 5 000 lähinnä erilaisia arabijoukkoja. Yhdysvallat tukee hyökkäystä ilmaiskuin, mutta SDF:ltä puuttuu raskasta aseistusta, mikä vaikeuttaa operaatiota.

Kenties juuri tästä syystä Raqqan valtauksesta ei ole annettu minkäänlaista aikatavoitetta. Yhdysvallat on puhunut vain vaiheittain toteutettavasta operaatiosta.