Turmakoneen mysteeri yhä vailla vastausta - huono sää kiusaa etsijöitä

Lennontallentimien löytymiseen voi mennä jopa viikko.

Indonesia
Teksti
Jyri Raivio

Kova tuuli, korkea aallokko ja kaatosade haittaavat 28. joulukuuta mereen syöksyneen Air Asia Indonesia -lentoyhtiön matkustajakoneen etsintöjä Jaavanmerellä.

Turmapaikka paikallistettiin jo tiistaina eli kaksi päivää onnettomuuden jälkeen, mutta perjantaihin mennessä merestä oli saatu nostettua vain alle kymmenen ruumista ja hyvin vähän irrallista romua. Koneessa oli kaikkiaan 162 matkustajaa ja miehistön jäsentä. 155 heistä oli indonesialaisia.

Etsintöihin liittyy tällaisissa tapauksissa huhumylly, joka sinkoaa maailmalle ristiriitaista tietoa. Ensin kerrottiin, että yli 40 uhria olisi saatu ylös jo ensimmäisenä etsintäpäivänä. Luku korjattiin myöhemmin kolmeksi. Etsijöiden kaikuluotaimen raportoitiin löytäneen hylyn pääosan eli koneen kolmeen osaan katkenneen rungon meren pohjasta 20-30 metrin syvyydestä. Tämä kiistettiin pian, samoin kuin toinen tieto, jonka mukaan yhdellä uhreista olisi ollut pelastusliivit.

Ristiriitaisuudet ulottuivat perusasioihin. Koneen indonesialaisella kapteenilla kerrottiin aluksi olleen 6 000 tunnin lentokokemus. Se korjattiin ensin 20 000 tunniksi, ja pari päivää myöhemmin puhuttiin jälleen 6 000 tunnista.

Torstai-iltana etsintöjen johto arveli, että huono sää saattaa kestää ensi viikon alkuun saakka. Sen jälkeen päästään jälleen tositoimiin eli nostamaan merestä uhreja ja etsimään koneen jäännöksiä, ennen kaikkea kahta mustaa laatikkoa eli lennontallenninta. Toinen nauhoittaa ohjaamossa käydyt keskustelut, toinen tallentaa lentoon liittyvää teknistä ja operatiivista tietoa.