Seuraavaksi Taiwan

Presidentti Xi Jinping haluaa, että hänet muistetaan johtajana, joka yhdisti Kiinaan ”sille kuuluvat alueet.” Hongkong on pian kesytetty, seuraavaksi koittaa Taiwanin vuoro.

Aasia
Teksti
Hannu Pesonen

Kielletty hedelmä. Niin nimitettiin hongkongilaista sanomalehteä Apple Dailya, kun se lopetti toimintansa 24. kesäkuuta Hongkongin kiinalaismielisen hallinnon pidätettyä sen toimittajia ja jäädytettyä lehtiyhtiön varat.

Apple Daily oli alun perin skandaaleilla elänyt juorulehti, mutta siitä kasvoi Hongkongin itsemääräämisoikeuksien äänekäs ja suosittu puolustaja. Nyt se on Kiinan Hongkongista ottaman kuristusotteen tuorein uhri.

Viranomaiset perustelivat pakkotoimiaan lehteä kohtaan vuoden 2020 kesäkuussa voimaan tulleella turvallisuuslailla. Lehtiyhtiön omistaja Jimmy Lai on ollut vangittuna saman lain perusteella viime joulukuusta asti. Kiina kutsuu Laita ”kiinalaisvastaiseksi riitapukariksi”.

Hongkongin kiinalaismielinen hallinto käyttää demokratia-aktivistien vihaamaa turvallisuuslakia koko ajan ahkerammin. Se on aktivistien mielestä murtanut lopullisesti palomuurin, joka on tähän asti suojannut Hongkongin itsehallintoa, kansalaisvapauksia ja oikeusjärjestelmää Kiinan lainkäytöltä.