Putinin hymykampanja: Nyt armahdettiin Hodorkovski

Venäjä torjuu Sotšin olympialaisiin kohdistuvaa kritiikkiä hyvän tahdon eleillä.

Hodorkovski
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjän tunnetuimman mielipidevangin Mihail Hodorkovskin, 50, armahdus tulee voimaan tänään. Venäjän viranomaiset ilmoittivat aamupäivällä, että presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asiaa koskevan päätöksen.

Armahdusta perustellaan ”humaaneilla periaatteilla”. Päätöksestä ei käynyt kuitenkaan ilmi, koska Hodorkovski vapautetaan. Hän kärsii pitkää vankeustuomiotaan ojennussiirtolassa numero 7, joka sijaitsee Venäjän Karjalassa parinsadan kilometrin päässä Suomen rajasta.

Hodorkovski pidätettiin  2003 ja hänet tuomittiin  petoksesta ja verorikoksista kahdeksan vuoden vankeuteen toukokuussa 2005. Häntä vastaan nostettiin myöhemmin uusia syytteitä, ja ennen armahdusta häntä uhkasi vielä kolmas oikeudenkäynti.

Tuomiota pidetään poliittisena. Hodorkovski tuki  2000-luvun alussa oppositiopuolueita ja asettui julkisesti Putinia vastaan. Hän oli tuolloin Venäjän rikkain ja vaikutusvaltaisin liikemies, mutta hän on menettänyt sittemmin valtaosan omaisuudestaan.

Hodorkovskin perustama öljy-yhtiö Jukos ajettiin konkurssiin vuonna 2006 ja sen parhaat palat liitettiin valtiolliseen Rosnef-yhtiöön, josta on rakennettu Putinin kaudella maailmanluokan öljyjättiä. Rosneftin pääjohtaja Igor Setšin on entinen KGB:n virkailija ja hän kuuluu Putinin lähipiiriin.