Historian professori: Trump voi olla jopa Putinia hullumpi johtaja – ”Hirvittävä hetki USA:lle”

Donald Trumpin arvaamattomuus tekee hänestä venäläisille ennen pitkää hankalan kumppanin, Timothy Snyder arvioi.

Barack Obama
Teksti
Tuomo Lappalainen

Yhdysvaltalainen Euroopan historiaan erikoistunut professori Timothy Snyder, 47, ei säästele sanojaan puhuessaan maansa uudesta presidentistä.

Snyderin mielestä Donald Trumpin voitto oli ”hirvittävä hetki” USA:lle. Hän on kauhuissaan erityisesti siitä, miten Trump on liehitellyt viime aikoina Venäjää ja venäläiset Trumpia. Ulkopuolisten on vaikea edes tietää, mitä kaikkea tämän erikoisen kuhertelun taustalla on, hän huomauttaa.

Snyder valmistelee parhaillaan kansainvälistä suhteita käsittelevää kirjaa, joka alkaa Venäjän duuman vaaleista 2011 ja päättyy Trumpin tuloon presidentiksi. Hänen mukaansa Trump pitää Vladimir Putinia eräänlaisena poliittisena esikuvanaan.

Trump haluaisi, että hänelläkin olisi samanlaista henkilökohtaista valtaa kuin Venäjän presidentillä ja mahdollisuus tehdä asioita omin päin.

Toisaalta Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin ennenkuulumattomalla tavalla: hakkeroi sähköposteja ja murtautui Hillary Clintonia tukeneiden demokraattien palvelimille. Sen pitäisi Snyderin mielestä panna hälytyskellot soimaan Trumpin joukoissakin.