Heikentynyt Wikileaks tarttuu kaikkiin mahdollisiin oljenkorsiin

Julian Assange uskoo vuotojen antiseptiseen voimaan eikä piittaa vaikka sivullisia jopa tuhoutuisi.

AKP
Teksti
Milja Rämö

Wikileaks ja sen perustaja Julian Assange ovat olleet jälleen kritiikin kohteena. Wikileaks vuosi noin 20 000 demokraattisen puolueen sähköpostia. Niissä paljastui, että puolueen johto oli juonitellut esivaalien aikana Hillary Clintonin puolesta Bernie Sandersia vastaan. Heräsi kysymys: Yrittääkö Assange vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen?

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen Wikileaks vuosi hallituspuolue AKP:n sähköposteja. Huolta herätti se, että sähköpostien mukana vuosi useiden naisäänestäjien henkilötietoa, mikä voisi asettaa naiset vaaraan. Missä on Wikileaksin vastuullisuus, kysyttiin sosiaalisessa mediassa.

Paljastuksissa on kyse Wikileaksin viimeisistä oljenkorsista, sanoo yliopistotutkija Heikki Heikkilä Tampereen yliopistosta. ”Wikileaksillä ei ole samaa asemaa kuin sillä oli Chelsea Manningin paljastusten aikana. He haluavat muistuttaa olemassa olostaan.”

Heikkilä myöntää, että Assange saattaa saada mielihyvää Clintonin paljastamisesta. Heikkilä kuitenkin uskoo, että Assange voisi myös vuotaa republikaanienkin tietoja.

”Assangelle demokraattien nalkkiin saaminen on kiinnostavampaa ja jännittävämpi seikkailu. Jos Donald Trump olisi presidentti, se vaikuttaisi kansainväliseen politiikkaan uudella tavalla. Muita toiveita hänellä tuskin on.”