”Hävisimme”: Valko-Venäjän oppositio vetäytyi kaduilta ja yrittää järjestäytyä, sillä Lukašenkan ote on rautainen

Opposition tilanne on Venäjällä helpompi kuin Valko-Venäjällä, sanoo valkovenäläisten protestiliikkeen keulakuvaksi noussut Svjatlana Tsihanouskaja.

Aleksei Navalnyi
Teksti
Maarit Uber

”Minun on pakko myöntää, että olemme menettäneet kadut”, sanoi Valko-Venäjän protestiliikkeen keulakuvaksi noussut Svjatlana Tsihanouskaja sveitsiläisen Le Temps -lehden haastattelussa helmikuun toiseksi viimeisellä viikolla.

Tsihanouskajan mukaan ”katujen menettäminen” johtuu siitä, että oppositiolla ei ole mahdollisuutta taistella hallinnon protestoijia kohtaan käyttämää väkivaltaa vastaan.

”Heillä on aseet ja voima. Tällä hetkellä näyttää siltä, että hävisimme.”

Tsihanouskajan mukaan valkovenäläiset ovat väsyneitä ja pelkäävät. Hän kuitenkin muistutti, että nyt rakennetaan perustuksia tulevalle taistelulle ja yhdistellään eri puolilla virinneitä opposition aloitteita. Ideoita on Tsihanouskajan mukaan saatu muun muassa lääkäreiltä, opettajilta ja entisiltä turvallisuusjoukkojen jäseniltä.

”Strategiamme on organisoitua paremmin ja painostaa hallintoa jatkuvasti siihen saakka, kunnes ihmiset ovat taas valmiita lähtemään kadulle, kenties keväällä.”