Hän tuhosi Neuvostoliiton

Mihail Gorbatšov nousi valtaan 30 vuotta sitten: ”Me annoimme kansalle vapauden.”

Maanantaina 11. maaliskuuta 1985. Moskovan radion kevyt aamuohjelma oli peruutettu, sen tilalla soitettiin Frédéric Chopinin surumarssia. Jotakin vakavaa oli tapahtunut.

Lisää tietoa saatiin iltapäivällä. Radiossa ja televisiossa kerrottiin, että Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Kostantin Tšernenko oli kuollut 73-vuotiaana. Neuvostojohtaja oli vajonnut koomaan ja kuollut edellisenä iltana kello 19.20.

Kommunistipuolueen sisäpiiri, 13-jäseninen politbyroo, kokoontui Kremliin pohtimaan tilannetta. Tšernenkon onnettoman kauden jälkeen oli selvää, että maan johtoon tarvittiin uudistaja. Päätös syntyi nopeasti ja yksimielisesti. Katseet kääntyivät Mihail Gorbatšoviin, ukkoutuneen politbyroon nuorimpaan jäseneen. Muodollinen valinta tehtiin 500-jäsenisessä keskuskomiteassa, joka kutsuttiin koolle viideksi iltapäivällä.

Keskuskomitea oli nimitetty tehtäväänsä neljä vuotta aiemmin, ja se joutui nyt jo kolmatta kertaa nimittämään uuden puoluejohtajan. Leonid Brežnev oli kuollut 1982 ja hänen seuraajakseen nimitetty Juri Andropov kaksi vuotta myöhemmin. Sairaalloinen Tšernenko ehti hallita vain 13 kuukautta.

Brežnevin kauden sisäpiiristä oli hengissä vain ulkoministeri Andrei Gromyko. Hän sai kunniatehtäväkseen esitellä politbyroon ratkaisun keskuskomitealle.