Hampurin murskatappio löi Saksan valtapuolueen entistä syvempään kriisiin – CDU etsii Angela Merkelille seuraajaa pikavauhdilla

Puolueen oikeistosiipeä edustava Friedrich Merz suosituin ehdokas uudeksi puheenjohtajaksi ja seuraavaksi liittokansleriksi.

Angela Merkel
Teksti
Teppo Tiilikainen

Friedrich Merz on luopunut hyvin palkatuista johtotehtävistään maailman suurimmassa varainhoitoyhtiössä Blackrockissa ja sveitsiläisessä teollisuuskonsernissa Stadler Railissa.

Hänellä ei ole enää aikaa, hän pyrkii Euroopan vaikutusvaltaisimpaan tehtävään, Saksan liittokansleriksi. Mutta sitä ennen hänen olisi noustava maan nykyisen päähallituspuolueen, kristillisdemokraattisen unionin eli CDU:n puheenjohtajaksi.

64-vuotias Merz on CDU:n liittopäiväryhmän entinen puheenjohtaja. Hän hävisi vuonna 2018 puheenjohtajakisan Annegret Kramp-Karrenbauerille, mutta yrittää nyt uudelleen. Bild am Sonntag -lehden viikonloppuna julkaiseman kyselyn mukaan hän on tällä hetkellä suosituin ehdokas sekä puoluejohtajaksi että liittokansleriehdokaaksi.

Merz edustaa kristillisdemokraattien talousliberaalia oikeistosiipeä. Hän toi Saksan poliittiseen sanastoon termin Leitkultur (johtava kulttuuri) jo 2000-luvun alussa, paljon ennen nykyistä maahanmuuttokeskustelua. Sillä tarkoitetaan yhteiskunnan valtakulttuuria, johon myös maahanmuuttajien pitäisi integroitua.

Merz tunnetaan Saksan ja Yhdysvaltojen läheisen yhteistyön kannattajana, joten hän pyrkisi todennäköisesti korjaamaan maiden viime vuosina pahasti kärsineitä suhteita.