Koronaviruksen supervalta

Yhdysvallat on noussut koronatapausten määrässä maailman ykköstilalle. Maan terveydenhuoltojärjestelmä vaikeuttaa tilannetta entisestään.

ulkomaat
Teksti
Milka Valtanen

Yhdysvalloista on tullut maailmanlaajuisen koronavirusepidemian uusi keskus. Maa ohitti Italian tartuntojen määrässä perjantaina 27. maaliskuuta. Johns Hopkins -yliopiston mukaan Yhdysvalloissa oli silloin yli 80 000 tartuntaa ja yli 1000 kuollutta. 

Määrä kasvaa nopeasti: tiistaihin 31. maaliskuuta mennessä luvut olivat kaksinkertaistuneet. Epidemian huippua odotetaan huhtikuun puoliväliin.

Lähes puolet koko maan tartunnoista – 7 prosenttia maailman kaikista todetuista tartunnoista – on New Yorkin osavaltiossa. 

Osavaltion hätänumero on tukkeutunut puheluista. Sairaalat ovat niin täynnä, etteivät kaikki hoitoa tarvitsevat potilaat mahdu sisään. Armeija suunnittelee kenttäsairaaloita tyhjiin korkeakouluihin.

New Yorkin kaupungin pormestari Bill de Blasio on luvannut kolminkertaistaa vuodepaikat toukokuuhun mennessä. Se ei välttämättä riitä. De Blasion oman arvion mukaan jopa puolet kaupungin asukkaista, 4 miljoonaa, saattaa saada koronavirustartunnan. 

Sitä paitsi hengityskoneet, sairaanhoidon henkilökunta ja suojavarusteet ovat loppumassa.

”Olemme noin 10 päivän päässä tarvikkeiden loppumisesta. Jos emme saa lisää hengityskoneita, ihmiset kuolevat”, de Blasio varoitti jo 22. maaliskuuta. 

Liittovaltio on toimittanut osavaltioille lisää koneita, mutta ei tarpeeksi. New Yorkin osavaltiossa on nyt noin 11 000 hengityskonetta. 

Kuvernööri Andrew Cuomon mukaan niitä tarvittaisiin noin 30 000

”Pandemian huippu on korkeampi ja saapui nopeammin kuin odotimme”, Cuomo sanoi 24. maaliskuuta. Hän varoitti, että että New York on vasta esimakua. Muut osavaltiot seuraisivat pian perässä.

 

Kukaan ei tiedä, paljonko Yhdysvalloissa tarkalleen on koronavirustartuntoja. 

Virallisen ohjeistuksen mukaan riskiryhmiin kuuluvat, epidemia-alueilta palanneet ja sairaalaan joutuneet on testattava, jos he saavat koronavirukselle tyypillisiä oireita. 

Testaus on kuitenkin pahasti jäljessä. 

Maaliskuussa iäkäs mies kuoli koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Hän ei ollut päässyt testeihin, vaikka hänen vaimonsa oli aiemmin saanut tartunnan. Myöskään kaikkia virukselle altistuneita terveydenhuollon työntekijöitä tai ulkomailta palanneita matkailijoita ei ole testattu. 

Testauskapasiteettia on ollut liian vähän epidemian alusta saakka, sillä liittovaltio salli aluksi ainoastaan tartuntatautien torjuntavirasto CDC:n kehittämät testit. Ne paljastuivat viallisiksi. Liittovaltio ei kuitenkaan halunnut ottaa käyttöön WHO:n tarjoamia testejä tai antaa sairaaloille lupaa alkaa kehittää omia. 

Esimerkiksi Washingtonin osavaltiossa sairaalat aloittivat lopulta testauksen ilman viranomaisten lupaa yli kuukausi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ensimmäinen tartunta oli varmistunut osavaltion suurimmassa kaupungissa Seattlessa 20. tammikuuta.

Maaliskuun aikana liittovaltio sai viimein kasvatettua testauskapasiteettiaan. Kuun lopulla testejä tehtiin koko maassa jo enemmän kuin Italiassa tai Etelä-Koreassa. Yhdysvaltain väkiluku on kuitenkin noin kuusi kertaa suurempi kuin Etelä-Korean ja viisi kertaa suurempi kuin Italian. 

Tartuntojen tunnistamista on hidastanut myös testien hinta. Koronavirustestissä käyminen oli aluksi maksullista. 

Helmikuun lopussa mies palasi Kiinasta Kansasiin, meni koronavirustestiin ja sai viikkoa myöhemmin laboratoriolta lähes 1 000 dollarin laskun. Miamissa toinen mies joutui maksamaan testissä käymisestä 3 270 dollaria sairaalakuluja. Pennsylvanialaismies keräsi 3 918 dollarin laboratoriolaskulleen joukkorahoitusta. 

18. maaliskuuta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti lain, joka teki testauksesta maksutonta. 

Hoito sen sijaan maksaa edelleen, jopa 20 000 dollaria. 

Suojatarvikkeiden varastoja ei ole täydennetty vuoden 2009 sikainfluenssapandemian jälkeen.

Yhdysvallat on ainoa teollisuusmaa, jolla ei ole kaikkia kansalaisia kattavaa yleistä terveydenhuoltoa. Noin 28 miljoonalta amerikkalaiselta puuttuu sairausvakuutus, jota ilman hoidon saaminen voi olla taloudellisesti mahdotonta. 

Vakuuttamattomat ihmiset saattavat odottaa viimeiseen saakka oireiden pahenemista ja samalla levittää virusta. 

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat Yhdysvaltain 550 000 koditonta. Heillä ei ole vakuutusta ja he yöpyvät usein ahtaissa yömajoituksissa. Monilla on jo valmiiksi terveysongelmia. Vuonna 2019 ilmestyneen amerikkalaistutkimuksen mukaan 30 prosentilla kodittomista on krooninen keuhkosairaus. 

Edes ne, joilla on sairausvakuutus, eivät välttämättä hakeudu hoitoon heti. Vakuutusten omavastuuosuudet ovat kasvaneet, ja työnantajan vakuuttamien amerikkalaisten keskimääräinen omavastuuosuus on yli 1 600 dollaria. 

Maassa ei myöskään ole ollut kansallista käytäntöä sairauspoissaolojen korvaamiseksi. 

Lähes joka neljäs työssäkäyvä ei ole saanut sairausloman ajalta palkkaa. Palvelualoilla ja matalasti palkatuilla aloilla työskentelevistä alle puolet saa sairauslomakorvausta. Niinpä moni on mennyt sairaana töihin. 

Maaliskuussa yhteensä yli 10 miljoonaa amerikkalaista jäi työttömäksi koronaviruksen rajoitustoimien seurauksena. Se kasvattaa myös vakuuttamattomien joukkoa. 

 

Virus on levinnyt erityisesti Kalifornian, Floridan, Washingtonin ja New Jerseyn osavaltioissa. 

Kalifornian viranomaiset ovat ohjeistaneet sairaaloita rajoittamaan koronavirustestejä. Sairaala Washingtonissa on varoittanut, että sen hengityskoneet loppuvat huhtikuuhun mennessä. 

Lukuisten osavaltioiden kuvernöörit ovat määränneet rajoituksia tartuntojen vähentämiseksi. Jos sairastuneiden määrä kasvaa, osavaltiot ovat pulassa. 

Presidentti Trumpin hallinnon mukaan Yhdysvallat on varautunut pandemiaan hienosti ja pystyy hyvin testaamaan ja hoitamaan koronaviruspotilaita. 

”Se ei ole totta”, Marylandin republikaaninen kuvernööri Larry Hogan kommentoi presidentin väitteitä radiohaastattelussa 31. maaliskuuta. 

Maassa ei ole riittävästi suojatarvikkeita sairaanhoidon työntekijöille. Varastoja ei ole täydennetty vuoden 2009 sikainfluenssapandemian jälkeen. Liittovaltion terveysministeriön mukaan koronaviruspandemian aikana maassa tarvitaan 3,5 miljardia kasvosuojaa, mutta niitä on varastossa vain 40 miljoonaa. 

Suurin osa maailman suojavarusteista valmistetaan Kiinassa. Jo tammikuun lopulla alkoi näyttää siltä, että valmistajat eivät pysy maailmanlaajuisen kysynnän perässä. 

Osavaltiot ovat joutuneet kilpailemaan suojatarvikkeista keskenään. Lääkärit ja hoitajat ovat anelleet suojavarusteita sosiaalisessa mediassa. Ompelijoita on pyydetty tekemään suojamaskeja. The Guardian –lehden mukaan erään sairaalan anestesiologi joutui käyttämään muovipussia kasvojensa suojana operaation aikana. 

Yhdysvaltain pormestarien yhteistyöverkoston raportin mukaan amerikkalaisilta kaupungeilta puuttuu kaikkiaan 28,5 miljoonaa kasvosuojaa, 24,4 miljoonaa paria hanskoja tai suojaviittoja, 7,9 miljoonaa koronavirustestiä ja 139 000 hengityskonetta. 

Epätoivoinen tilanne on luonut markkinat keinottelijoille. Verkkokauppajätti Amazon siivosi helmikuun lopussa valikoimastaan miljoona koronaviruksen hoitoon tai ehkäisyyn suunnattua valetuotetta. 

Maanantaina 30. maaliskuuta New Yorkissa nostettiin syytteet 43-vuotiasta miestä vastaan suojavarusteiden trokaamisesta. 

Mies oli esimerkiksi myynyt eräälle lääkärille noin 1 000 kasvosuojaa 12 000 dollarilla. Hinta oli seitsemän kertaa maskien kauppahintaa suurempi. Kun lääkäri kävi hakemassa suojat myyjältä, hän näki, että tällä oli varusteita kokonaisen sairaalan tarpeisiin. 

Kun liittovaltion poliisi meni paikalle selvittämään asiaa, mies väitti saaneensa koronavirustartunnan ja yski agenttien päälle.

Tahallisesta yskimisestä on nostettu Yhdysvalloissa myös terrorisyytteitä. 

New Jerseyssä asuvaa miestä vastaan nostettiin syyte terroriuhkauksen esittämisestä sen jälkeen, kun hän riitautui supermarketissa työntekijän kanssa, väitti sairastavansa koronaviruksen aiheuttamaa tautia ja yski työntekijän päälle

Missourilainen mies pidätettiin sen jälkeen, kun hän julkaisi internetissä videon, jolla nuoli Walmart-supermarketissa deodorantteja ja kysyi: ”Kuka pelkää koronavirusta?”.

Floridassa pidätettiin 30. maaliskuuta 50-vuotias mies, joka suihkutti liikehuoneiston lattialle jotakin pullosta, johon oli kirjoitettu covid-19. Miestä syytetään joukkotuhoaseen käytöstä tai käytön yrityksestä. 

 

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut varoittivat maan hallintoa Kiinassa leviävästä uudesta viruksesta jo tammikuussa. Tiedusteluyhteisö arvioi, että Kiina pimitti tietoja taudin vakavuudesta. Presidentti Trump syytti viranomaisia markkinoiden pelottelusta. 

Kevään mittaan Trump on vähätellyt viruksen leviämistä ja vakavuutta, syyttänyt siitä Kiinaa ja väittänyt, etteivät Yhdysvaltain viranomaiset tienneet viruksesta. 

Presidentin kannanotot jakavat kansaa. 

Republikaanien kannattajat ovat pitäneet koronaviruksen uhkaa liioiteltuna. Useat republikaanivaikuttajat kehottivat maaliskuun puolivälissä äänestäjiää käymään baareissa ja ravintoloissa, kun terveysviranomaiset neuvoivat toimimaan täysin päinvastoin. 

Kyselyjen perusteella demokraattien kannattajat ovat muuttaneet omaa toimintaansa epidemian aikana useammin kuin konservatiivit. 

Konservatiivisilla alueilla koronaviruksen torjumiseksi asetettuja rajoituksia ei ole tulkittu huolenpidoksi, vaan ”liberalismiksi”. 

Äärikonservatiivisen The Federalist -verkkolehden perustaja Sean Davis kirjoitti Twitterissä 12. maaliskuuta:

”Poliittinen mediateollisuus vihaa teitä, vihaa tätä maata, eikä lopeta ennen kuin on saanut otteen teistä. Jos se tarkoittaa sitä, että he tuhoavat talouden aiheuttamallaan paniikilla, olkoon sitten niin.”

25. maaliskuuta Trump arvioi, että pandemia olisi ohi luultavasti pääsiäiseen mennessä.

Torstaina 26. maaliskuuta Yhdysvaltain senaatti hyväksyi 2000 miljardin dollarin tukipaketin koronaviruskriisin lieventämiseksi. Siihen kuuluu noin 100 miljardin dollarin tuki sairaaloille.  

Trump päätti jatkaa Yhdysvaltain poikkeustilaa 30. huhtikuuta saakka. 31. maaliskuuta presidentti varoitti, että edessä olisi vaikeita aikoja ja jatkoi maan liikkumisrajoituksia kuukaudella.

”Näistä tulee hyvin, hyvin vaikeat kaksi viikkoa”, Trump sanoi, mutta lisäsi, että amerikkalaiset näkisivät pian ”todellista valoa tunnelin päässä.”

Juttua muutettu 3.4. 2020 klo 8.25. Maaliskuussa työttömäksi jääneiden amerikkalaisten määrä päivitetty yli kolmesta miljoonasta yli 10 miljoonaksi.