Mutta entä Kiina?

Kansainvälisten ilmastokokousten tehtävä on kasvattaa poliittista painetta. Se voi tehota jopa maihin, jotka vaikuttavat immuuneilta.

ulkomaat
Teksti
Milka Valtanen

Vain yksi valtio maailmassa on tehnyt riittävät päästötavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Se on Gambia, alle 2,5 miljoonan asukkaan valtio Länsi-Afrikassa, ja sen päästöt ovat jo valmiiksi mitättömät.

Lokakuun lopussa alkavan Glasgow’n ilmastokokouksen on tarkoitus saada muutkin Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneet valtiot kiristämään päästötavoitteitaan. Yli sadan valtion johtajat kokoontuvat YK:n ilmastokokoukseen sopimaan vuonna 2015 solmitun Pariisin sopimuksen viimeisistä yksityiskohdista. Sopimuksen mukaan valtioiden on korotettava ilmastotavoitteitaan, kunnes ne ovat riittävällä tasolla. Pariisin sopimuksen tavoitteena on rajoittaa globaali ilmaston lämpeneminen reilusti alle kahteen asteeseen, mielellään enintään 1,5 asteeseen.

Tiedeyhteisön arvion mukaan tavoitteen saavuttaminen vaatii globaalien hiilidioksidipäästöjen puolittamista vuoden 2010 tasosta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Päästöt ovat kuitenkin vain jatkaneet kasvamistaan.

Suurin osa maista on jo päivittänyt sitoumuksensa, mutta tavoitteita puuttuu merkittäviltä saastuttajilta, kuten maailman suurimmalta hiilidioksidipäästöjen tuottajalta, Kiinalta.