Gaza: Tulitauko pitää mutta neuvottelut takkuavat

Edellisen tulitauon päätyttyä taistelut jatkuivat välittömästi.

Gaza
Teksti
Pertti Suvanto

Parhaillaan meneillään olevat Israelin ja Hamas-palestiinalaisjärjestön neuvottelut Gazan sodan lopettamiseksi eivät ole edenneet. Israelilaisviranomaisten mukaan näkemyserot ovat suuria, kertoo uutistoimisto Reuters. Gazan aluetta hallitseva Hamas ei ole kommentoinut neuvotteluja.

Israelin tiedotusvälineiden mukaan tiistaiksi sovittu pääministeri Benjamin Netanjahun ja maan turvallisuusneuvoston tapaaminen peruttiin. Kokouksessa oli tarkoitus käsitellä neuvottelujen etenemistä.

Osapuolten sunnuntaina sopima 72 tunnin tulitauko on pitänyt jo kolmatta päivää. Neuvottelujen tarkoituksena on sementoida pidempiaikainen aselepo, joka avaisi tien pysyvämmille ratkaisuille. Neuvotteluja käydään Kairossa Egyptin välityksellä, sillä Israel ei suostu suoriin neuvotteluihin terroristijärjestönä pitämänsä Hamasin kanssa. Edellisen tulitauon päätyttyä taistelut jatkuivat välittömästi.

Israel haluaa riisua Hamasin ja palestiinalaistaistelijat aseista, Hamas puolestaan purkaa Gazan saarron, rakentaa alueelle sataman ja lentokentän sekä laajentaa palestiinalaisten kalastusoikeuksia. Israel epäilee avoimemman merenkulun tuovan aseita Gazan alueelle.

Konfliktin aikana on kuollut 1940 palestiinalaista, joista valtaosa on siviilejä, ja 67 israelilaista, joista kolme on siviiliä. YK:n mukaan Gazan alueella 425 000 siviiliä on paossa pommituksilta suojatiloissa, esimerkiksi YK:n kouluissa ja kirkoissa. Tulitauon aikana monet ovat palanneet selvittämään kotiensa saamia vaurioita. Tiheästi asutussa Gazassa lähes 12 000 kotia on tuhoutunut Israelin hyökkäyksissä.