Kaikki vastaan Yhdysvallat

Presidentti Trumpin tviittimyrsky ja vetäytyminen G7-ryhmän julkilausumasta kiristivät liittolaisten välejä entisestään.

Benita Heiskanen
Teksti
Saarlotta Virri

Maailman johtavien teollisuusvaltioiden G7-kokous sai 10. kesäkuuta ryhmän 47-vuotisen historian riitaisimman lopun, kun presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän maiden yhteisestä julkilausumasta.

Julkilausuman tavoitteena oli muun muassa sopia yhteisistä kansainvälisen vapaakaupan pelisäännöistä. Yhdysvaltojen ohella G7-ryhmään kuuluvat Saksa, Ranska, Britannia, Italia, Kanada ja Japani.

Vielä tapaamisten jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Trump oli kuvaillut suhteitaan muihin länsimaihin täyden kympin arvoiseksi ja kehunut isäntämaa Kanadan pääministeri Justin Trudeauta tapahtuman järjestelyistä.

Muutamaa tuntia myöhemmin Trump kuitenkin jo näpytteli Air Force One -lentokoneestaan vihaisia twiittejä, joissa hän ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän julkilausumasta ja haukkui Trudeauta ”epärehelliseksi ja heikoksi”. Syynä oli se, että Trudeau oli tapahtuman jälkeisessä tiedotustilaisuudessa kutsunut Trumpin tuontitulleja ”loukkaaviksi”.