Foxconn ja itsemurhat: "Työntekijät eivät ole koneita"

Apple
Teksti
Netta Vuorinen
Ihmiset osoittivat mieltään Applen tietokoneita valmistavan Foxconnin yhtiökokouksessa. Kuva Vincent Yu / AP / Lehtikuva.

Muun muassa Applen ja Nokian tuotteita valmistavan Foxconnin yhtiökokous alkoi tänään kehnonlaisesti. Kun osakkaat istuivat neuvotteluhuoneessa Hongkongissa, ulkopuolella osoitti mieltään 30 ihmisen joukko huudellen iskulauseita: ”Työntekijät eivät ole koneita. Heillä on omanarvontuntoa.”

Myös tietokonejätti Apple sai huomiosta osansa. Mielenosoittajilla oli mukanaan kylttejä, joissa yhtiö logo oli saanut verta valuvan ulkoasun sekä nimen ”Bloody Apple”.

Protestin syynä on tänä vuonna sattunut itsemurhien aalto. Tähän mennessä yksitoista Foxconnin työntekijää on surmannut itsensä. Lisäksi kolmen henkilön yritys päättää päivänsä on epäonnistunut.

Mielenosoittajien mukaan henkilöstön itsemurhat johtuvat kehnosta kohtelusta ja huonoista työolosuhteista. He vaativat taiwanilaisen yhtiön johtoa korottamaan palkkoja ja sallimaan työntekijöille oman ammattiyhdistyksen perustamisen.

”Foxconnin on aika muuttaa käsitystään yhtiön sosiaalisesta vastuusta”, sanoo Debby Chan, yksi mielenosoituksen järjestäjistä.

Niin Foxconnin kuin Applenkaan edustajaa ei ole tavoitettu kommentoimaan mielenosoitusta. Aikaisemmin Foxconn on ilmoittanut nostavansa työntekijöiden palkkoja paikoin kaksinkertaisiksi, asentavansa tehtaisiin turvaverkkoja ja palkkaavansa lisää neuvonantajia.

Lähde The Canadian Press