Oikeutta kaksilla raiteilla

Fortumin omistama Uniper hakee Hollannilta korvauksia hiilikiellosta. Miksi valtionyhtiön tytäryhtiö voi riidellä toisen maan ilmastotoimista, ja mikä on sen käyttämä välimiesmenettely?

Teksti
Terhi Hautamäki

Joulukuussa 2019 Hollannissa astui voimaan kansallinen kivihiilikielto. Päästöjen vähentämiseen tähtäävä laki määrää kaikki maan hiilivoimalat suljettaviksi vuoden 2030 alkuun mennessä. Hiilen polton joutuu lopettamaan myös Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin voimala Maasvlakte 3, joka on ollut käynnissä vasta viisi vuotta.

Uniper on väläytellyt oikeustoimia pitkään. Huhtikuussa se varmisti hakevansa oikeuden ratkaisua siitä, pitäisikö sen saada korvauksia hiilivoimalan sulkemisesta.

Fortum on Uniperin pääomistaja yli 76 prosentin osuudellaan. Oikeusjuttua voi pitää Suomelle kiusallisena: valtionyhtiön tytäryhtiö vaatii rahaa toisen maan ilmastotoimista, vaikka Suomi on itse kieltänyt hiilivoimalat vastaavalla lailla toukokuusta 2029. Suomi ajaa Irti hiilestä -allianssissa hiilivoimaloiden sulkemista OECD-maissa 2030 mennessä.

Uniper haastaa Hollannin kansallisessa tuomioistuimessa, mutta se käyttää lisäksi toista kaistaa, kansainvälistä välimiesmenettelyä.