Fortum sijoitti miljardeja venäläisiin voimaloihin – Ruplia tulee hyvin, euroja odotettua niukemmin

Fortum päätti tehdä 4,5 miljardin euron investoinnit Venäjälle. Sitten tuli talousromahdus. Ja Krimin kriisi.

energia-ala
Teksti
Kimmo Lundén
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Näky on kuin idänkaupan parhailta vuosilta. Ollaan kaukana Uralilla, ja neljä tummapukuista miestä on kokoontunut napin ympärille. Napissa lukee Fortum, ja se sijaitsee tšeljabinskilaisen kaasuvoimalan valvomossa.

Ilmassa on suuren energiajuhlan tuntua. Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja Fortumin Venäjän-divisioonasta vastaava Alexander Chuvaev iskevät kätensä samalle virtanapille Venäjän hallituksessa energiasta vastaavan varaministerin Anton Inyutsinin ja Tšeljabinskin alueen kuvernöörin Boris Dubrovskyn kanssa.

Voimala turbiineineen ja generaattoreineen on tosin ollut käynnissä jo jonkin aikaa mutta se on ajettu alas, jotta juhlallinen käynnistämisseremonia onnistuisi.

Nyt nappi painuu pohjaan, kaasuturbiinin kierrokset nousevat. Prosessi etenee suurella näyttötaululla. Kaasuturbiinin sähköteho kasvaa 174 megawattiin. Turbiinien hurina ei ulotu uutuuttaan kiiltävästä voimalahallista valvomoon asti, mutta ohjaamon taululla numerot kasvavat.

Höyryturbiini pyörittää lisää sähköä, teho nousee hallin toisessakin päässä 174 megawattiin, ja lämpöä alkaa syntyä jaettavaksi kaukolämpöverkostoon. Täydellä teholla Tšeljabinsk GRES -sähkö- ja lämpövoimalassa palaa maakaasua kolmessa yksikössä 270 000 kuutiota tunnissa.