Venäjä ja Ukraina ottavat toisistaan mittaa kohu-Euroviisuissa

Arvokonservatiivisuus ja homofoobisuus ovat Itä-Euroopassa nousussa, sanoo tutkija.

Euroviisut
Teksti
Leena Sharma

”Länsi-Euroopan maat palkitsevat pistejaossa Ukrainaa ja rankaisevat Venäjää”, ennustaa Aleksanteri-inistituutin tutkija Katalin Miklóssy.

Euroviisut tuo Eurooppaa yhteen”, arvioi Helsingin Sanomien kulttuurin ja tieteen vaikuttajista koottu raati kolme vuotta sitten. Samaa mieltä oli moni muu.

Vaikka euroviisujen mahtipontisille esityksille ja muoviselle musiikille naureskeltiin, olivat Euroopan yhteiset laulukisat iloinen tapahtuma. Yhä harvempi muisti tai halusi muistaa aikoja, jolloin puolalaisessa rantalomakeskuksessa Sopotissa hoilattiin rautaesiripun taakse suljetun Itä-Euroopan omia interviisuja.

Politiikka on kuitenkin ollut Euroviisuissa aina läsnä. Selkeimmin se on näkynyt itäeurooppalaisten osallistujamaiden tavassa jakaa pisteitä auliisti toisilleen. ”Mutta politiikka on näkynyt myös näiden maiden lavaesitysten yltiönationalistisessa kuvastossa”, Miklóssy pohtii.

Ukrainan kriisi tuo oman jännitteensä tämän vuoden Euroviisuihin. Miklóssy ei kuitenkaan usko, että Venäjä pudotetaan rangaistukseksi jumbosijalle. Länsi pihtaa varmasti pisteitään, mutta Itä-Euroopan maissa kuten Unkarissa, Romaniassa ja Moldovassa tilanne nähdään Miklóssyn mukaan paljon monimutkaisempana kuin hyvä Ukraina – paha Venäjä -asetelmana.