Eurooppalainen koronatutkimus: Suomalaiset vähiten stressaavien joukossa, luotto hallitukseen muita maita korkeampaa

Tutkijat yllätti se, että suomalaisten henkinen kuormitus pysyi ainakin maalis–huhtikuussa verraten kohtuullisena.

koronavirus
Teksti
Anna Tommola

Koronapandemia on toistaiseksi kuormittanut suomalaisia vähemmän kuin eurooppalaisia keskimäärin, osoittaa covid-19-pandemian psykologisia vaikutuksia selvittänyt tutkimus.

Suomalaiset kokivat itsensä neljänneksi vähiten stressaantuneiksi 20 Euroopan maata kattavassa vertailussa. Vähemmän stressasivat vain tanskalaiset, sveitsiläiset ja hollantilaiset.

Kansainväliseen Covidstress-kyselytutkimukseen on Suomesta vastannut tähän saakka yli 20 000 ihmistä, mikä on enemmän kuin mistään muusta Euroopan maasta. Tutkimus on yhä käynnissä, ja nyt valmistunut väliraportti kuvaa sen ensimmäisiä havaintoja.

Suoran tautiriskin lisäksi pandemian välilliset vaikutukset ulottuvat laajalle: ihmissuhteisiin, työllisyyteen, talouteen ja kansainväliseen poliittiseen järjestelmään. Tilannetta kaikkialla maailmassa on leimannut epävarmuus ja epätietoisuus.

Tutkijat olivatkin hiukan yllättyneitä siitä, että suomalaisten henkinen kuormitus pysyi ainakin maalis–huhtikuussa verraten kohtuullisena. Tosin riskiryhmäläiset kokivat stressiä jonkin verran muita enemmän.