Eurooppaa kuohuttaneessa toimittajamurhassa syytteet – liikemies pelotteli uhria etukäteen puhumalla isästä, äidistä ja sisaruksista

Slovakiaa järkyttänyt Ján Kuciakin tapaus on vihdoin ratkeamassa vuosi palkkamurhan jälkeen.

Ján Kuciak
Teksti
Erkki Mervaala

Tutkivan journalistin Ján Kuciakin ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírován murhan järjestämisestä on luettu syyte slovakialaiselle liikemiehelle Marián Kočnerille.

Muun muassa SME– ja Aktuality.sk –julkaisuille kirjoittanut Kuciak ja hänen puolisonsa murhattiin kodissaan Bratislavan ulkopuolella sijaitsevassa Veľká Mačan kylässä 21. helmikuuta 2018. Uhrit olivat 27-vuotiaita. Poliisi kertoi hyvin pian epäilevänsä murhan liittyvän Kuciakin tutkivaan journalismiin.

Kuciak oli kirjoittanut kymmeniä artikkeleita liikemies Marián Kočnerista ja hänen talousrikoksistaan. Kun  Kuciak oli syksyllä 2017 tutkinut Kočnerin rahansiirtoja ja yhteyksiä poliisiin ja syyttäjiin, hän myös kysyi Kočnerilta hänen kiinteistöistään. Tämän seurauksena Kočner soitti Kuciakille uhkailevan puhelun.

”Aion kiinnittää erityistä huomiota sinuun, äitiisi, isääsi ja sisaruksiisi”, Kočner sanoi puhelussa. Puhelun sisältö tuli julki helmikuussa 2019.

Kočner on uhkaillut hänestä kriittisesti kirjoittaneita journalisteja. Hän myös tuki verkkosivustoa, joka julkaisi toimittajien henkilökohtaisia tietoja.