Euroopan raideliikenne nousussa: Täpärästi konkurssin välttänyt kanaalijuna Eurostar kasvattaa matkustajamääriä ennätystahtia

Rautateiden suosiota lisää se, Keski-Euroopassa junissa matkustaminen koetaan turvallisemmaksi kuin ahtaisiin lentokoneisiin pakkautuminen.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Rautatieliikenne alkaa osoittaa selviä elpymisen merkkejä Euroopassa. Lontoosta Pariisiin ja Brysseliin kulkeva Eurostar-junayhtiö oli viime talvena kaatua, kun sen matkustajamäärät romahtivat koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten johdosta 95 prosenttia.

Yhtiön pelastivat vain nykyiset osakkeenomistajat – mukaan lukien Ranskan valtion rautatieyhtiö SNCF – pumppaamalla sille viime hetkellä toukokuussa 2021 lähes 300 miljoonaa euroa hätärahoitusta ankaran julkisen painostuksen jälkeen.

Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen. Junayhtiön mukaan sen matkustajamäärät ovat kasvaneet parhaimmillaan sata prosenttia viikossa.

Kasvaneen kysynnän vuoksi Eurostar on joutunut lisäämään liikenteeseen 39 junaa sen jälkeen, kun brittihallitus päätti 4. elokuuta, että täyden rokotussarjan saaneilta matkustajilta ei edellytetä enää karanteenia.

Toukokuuhun asti kanaalitunnelissa ajettiin vain kahta päivittäistä ja lähes tyhjää junavuoroa. Kesän aikana liikenne alkoi vähitellen palautua kohti normaalia. Tämänhetkistä tungosta kukaan ei kuitenkaan osannut odottaa.