Euroopan oikeusasiamies alkaa tutkia komissaarien ja virkamiesten siirtymistä lobbareiksi – aluksi syyniin sata tapausta

Emily O’Reillyn mukaan komissio on tulkinnut omia sääntöjään niin vapaasti, ettei niillä ole ollut käytännön merkitystä. Tähän hän haluaa muutoksen.

EU-komissaari
Teksti
Mika Horelli

Euroopan komissio on tähän saakka myöntänyt virkamiehilleen ja entisille komissaareille lähes automaattisesti oikeuden siirtyä yksityisten yritysten tai edunvalvontajärjestöjen palvelukseen. Euroopan oikeusasiamies Emily O’Reilly ilmoitti kuitenkin tiistaina 18. toukokuuta, että hän ryhtyy tutkimaan kyseisiä käytäntöjä.

Oikeusasiamiehen virasto tutkii ensi vaiheessa sata tapausta, joissa komissio on hyväksynyt siirtymisen uusiin tehtäviin. Tapauksiin sisältyy entisiä kommisaareja sekä keskitason ja ylimmän tason virkamiehiä.

Tutkinnan taustalla on O’Reillyn mukaan huoli siitä, että vaikka lobbariksi siirtymiselle on säädetty selkeät säännöt, komissio tulkitsee niitä varsinkin ylimpien virkamiesten ja komissaarien osalta liian vapaamielisesti.

 

Vuonna 2019 komissio hyväksyi 99 prosenttia kaikista hakemuksista, joilla sen entiset virkamiehet tai komissaarit hakivat lupaa siirtyä yksityisten yritysten tai organisaatioiden palvelukseen. Hakemuksia tehtiin tuona aikana yhteensä 363.