EU-komissio haluaa vastuun siirtolaisten palautuksista pois jäsenmailta – Frontex poistamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet

EU:n on mahdotonta sopia yhteisestä pakolaispolitiikasta ennen kuin maastapoistaminen toimii, sanoo komissaari Margaritis Schinas.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Euroopan komissio esitteli tiistaina 27. huhtikuuta suunnitelman, jonka mukaan päävastuu muun muassa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksista annetaan EU:n rajavalvontavirasto Frontexille.

Kreikkalaisen komissaarin Margaritis Schinasin mukaan EU:n on mahdotonta sopia minkäänlaisesta toimivasta pakolaispolitiikasta, jos se ei ensin saa organisoitua toimivalla tavalla niiden ihmisten poistamista, jotka oleskelevat unionimaissa luvattomasti. Schinasin tehtävä komissiossa on eurooppalaisen elämäntavan edistäminen.

Esimerkiksi vuonna 2019 noin puoli miljoonaa ihmistä sai kielteisen turvapaikkapäätöksen EU-maissa, mutta heistä vain 142 000:n arvioidaan todella lähteneen takaisin. Lähtijöistä ainoastaan noin kolmannes eli noin 47 000 poistui EU:n alueelta vapaaehtoisesti. Paineet palautusten tehostamiseen ovat merkittävät.

Euroopan komission teki viime vuoden syyskuussa ehdotuksen EU:n uudesta pakolaispolitiikasta, mutta viimeistään maaliskuussa kävi selväksi, ettei ehdotus sellaisenaan ollut toteuttamiskelpoinen. EU:n eteläisten ulkorajamaiden mukaan se olisi johtanut vain uusien, entistä suurempien pakolaisleirin syntymiseen niiden alueelle.

Schinasin mukaan ensin on kyettävä ratkaisemaan maastapoistamisongelma. Vasta sen jälkeen EU:ssa voidaan ryhtyä suunnittelemaan sellaista yhteistä pakolaispolitiikkaa, josta unionimaissa voidaan saavuttaa yksimielisyys ja jolla voidaan korvata vuonna 1997 voimaan tullut Dublinin yleissopimus. Yleissopimus on osoittautunut käytännössä toimimattomaksi, koska osa EU-maista ei ole todellisuudessa sitoutunut sen noudattamiseen.