Euroopan ensimmäinen kaupallinen 3D-tulostettu talo sai asukkaat Alankomaissa – neljään vastaavaan on tulijoita jonoksi asti

Talon tulostaminen kesti 120 tuntia, mutta jatkossa nopeuden pitäisi kasvaa. Rakentamisen kuluja tulostaminen puolestaan laskee.

3D
Teksti
Mika Horelli

Alankomaissa tehtiin historiaa huhtikuun viimeisellä viikolla, kun Euroopan ensimmäinen kokonaan 3D-tekniikalla tuotettu omakotitalo otettiin Eindhovenin kaupungissa tavalliseen asuinkäyttöön.

Talon vuokranneet Elize Lutz, 70, ja Harrie Dekkers, 67, ovat olleet hollantilaismedian haastatteluissa erittäin tyytyväisiä uuteen taloonsa. Vuokraa pariskunta maksaa talostaan 800 euroa kuukaudessa, mikä vastaa alueen keskitasoa.

Lutzin ja Dekkersin mukaan talon bunkkerimaisuus, joka on saanut vaikutteita siirtolohkareiden muodoista, tuo siihen turvallisuuden tuntua. Talon valkoisten ulkoseinien pyöreät muodot olisi ollut erittäin kallista toteuttaa perinteisillä rakennusmenetelmillä, mutta 3D-rakentaminen päinvastoin tukee kaarevia muotoja.

 

Lutzin ja ja Dekkersin 94-neliöisen, yksikerroksinen talon naapuriin on nyt nousemassa neljä vastaavaa rakennusta, joista suurimmassa on kolme kerrosta. Tulijoita taloihin riittää jonoksi asti.