Skandaali EU:n ytimessä: Satojen miljoonien eurojen rakennushankkeessa käytettiin laitonta työvoimaa, myös palkkoja maksamatta

Belgialaislehden paljastamat tiedot liittyvät vuonna 2016 valmistuneeseen Europa-rakennukseen, jota käyttävät EU:n neuvosto ja Eurooppa-neuvosto.

Belgia
Teksti
Mika Horelli

Euroopan unionin ytimessä Brysselissä muhii kiusallinen skandaali. Kohu liittyy vuonna 2016 valmistuneeseen Europa-rakennukseen, jota käyttävät Eurooppa-neuvosto ja EU-neuvosto, eli jäsenmaiden valtionpäät ja ministerit.

Belgialaisen De Standaardlehden mukaan 350 miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen työmaalla käytettiin laitonta työvoimaa. Lisäksi osan alihankkijoista epäillään jättäneen työntekijöiden palkkoja maksamatta.

Lehden haastatteleman, kahdeksan hengen raudoittajaryhmää vetäneen bulgarialaisen Beyhan Dzhelilovin mukaan vain osalla rakentajista oli asiaankuuluvat luvat Belgiassa työskentelyyn eikä kenenkään kanssa tehty lain vaatimia työsopimuksia. Työntekijöitä ei myöskään vakuutettu.

Työmaan pääurakoitsijoiden lupa-asiat ovat olleet kunnossa, mutta alihankkijoiden valvonta näyttää pettäneen pahanpäiväisesti. Osa alihankintayrityksistä vaikuttaa myös tehneen konkurssin tarkoituksella heti urakan jälkeen välttääkseen projektiin liittyneet taloudelliset vastuut.

Oma hämmennyksen aiheensa on sekin, miten paperittomat työntekijät, joista osa on ollut lisäksi Belgiassa luvatta, ovat päässeet kulkemaan tarkoin vartioidulle työmaalle päivittäin kenenkään kiinnittämättä asiaan huomiota. Europa-rakennus sijaitsee suoraan EU-komission päämajaa vastapäätä.