EU:n rajaviranomaisia syytetään turvapaikanhakijoiden laittomasta kohtelusta Kreikassa – Rajavartiolaitos: suomalaisia ei osallisina

Rajavirasto Frontex tukee Kreikan rajaviranomaisia 600 työntekijällä ja kalustolla. Keväällä alueella palveli myös suomalaisia rajavartijoita.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexia syytetään siitä, että sen työntekjiät ovat katsoneet sormien läpi ja jopa osallistuneet turvapaikanhakijoiden laittomaan kohteluun Kreikan saarilla.

Kyse on niin sanotusta pushback-toiminnasta. Siinä veneillä Kreikan saarille saapuvia turvapaikanhakijoita pakotetaan takaisin merelle ilman, että heille annetaan mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

Menettely on Euroopan ihmisoikeussopimuksen sekä Geneven pakolaissopimuksen ja pakolaisten oikeudellista asemaa määrittelevän sopimuksen vastainen.  Sopimusten mukaan kenellä tahansa on oikeus hakea turvapaikkaa toisesta maasta ja hakemukset on myös käsiteltävä.

Kreikan rajavartiolaitosta on syytetty pushback-toiminnasta jo aiemmin keväällä. Syytösten mukaan kreikkalaiset ovat paitsi käännyttäneet uppoamiskuntoisia veneitä, myös pakottaneet kertaalleen Kreikan maaperälle päässeitä turvapaikanhakijoita takaisin merelle. Joukossa on raporttien mukaan ollut myös pikkulapsia.