"Ukrainalle luvattava mahdollisuus EU-jäsenyydestä"

Presidentti Janukovytšin asema näyttää heikolta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Arkadi Mošes.

Arkadi Mošes
Teksti
Elina Järvinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on nähty laajoja mielenosoituksia sen jälkeen kun presidentti Viktor Janukovytš kieltäytyi allekirjoittamasta kauppa- ja yhteistyösopimusta EU:n kanssa. Ohjelmajohtaja Arkadi Mošes Ulkopoliittisesta instituutista, miten EU:n pitäisi reagoida tähän?

”EU:n täytyy olla neutraali toimija. Sillä voi olla sympatiansa, mutta sen täytyy näyttää neutraalilta. Sen pitää kylmäpäisesti ja realistisesti arvioida, mitä on tapahtunut ja ymmärtää, kuka aloitti verenvuodatuksen. Se oli poliisi. EU:n täytyy vaatia, että tämä ei saa toistua. Ja näin on juuri tapahtunutkin. EU:n pitää myös ilmaista, että se haluaa yhä toimia Ukrainan kanssa.”

Millainen on presidentti Janukovytšin asema?

”Se näyttää heikolta. Kaikki mitä hän tekee, tähtää presidentinvaaleihin 2015. Hän olisi voinut voittaa miehenä, joka vei Ukrainaa EU:n suuntaan, mutta tämän hän tuhosi. Hän ei voi tulla valituksi siksi, että talous olisi vahvistunut. Eikä hänellä ole Venäjääkään. Venäjä on sanonut selvästi, että se antaa taloudellista tukea vain, jos Ukraina liittyy Euraasian tulliliittoon.”

”Tämä ei välttämättä tarkoita Janukovytšin loppua. Me emme tiedä. Mutta minä en panisi rahojani likoon sen puolesta, että hän on presidentti vaaleihin asti.”

Miksi sopimusta ei saatu aikaan? Mikä meni pieleen?

”EU sai aikaan vaikutelman, että se tarvitsee sopimusta enemmän kuin Janukovytš. Muutamat jäsenmaat halusivat todella irrottaa Ukrainan Venäjän vaikutuspiiristä, ja Janukovytš uskoi, että hän voi puristaa kaiken mahdollisen EU:sta. Kaikella tarkoitan sitä, että Julija Tymošenko pysyy vankilassa ja EU antaa Ukrainalle rahaa. Janukovytš pelasi geopoliittisella kortilla, ja unioni antoi hänen tehdä sen.”

Vaikuttaako tämä käänne EU:n ja Venäjän suhteeseen?

”Se on jo vaikuttanut. EU:n turhautuneisuus Venäjää kohtaan on kasvanut. Mutta sillä on rajansa. EU ei kyseenalaista avoimesti Venäjää. Jotkut jäsenmaat ovat kiinnostuneempia kumppanuudesta kuin toiset, joten unioni ei pääsisi yhteisymmärrykseen siitä, että suhteita huononnettaisiin.”

Allekirjoittavatko Ukraina ja EU vielä sopimuksen?

”Kyllä. Jos oppositio voittaa presidentinvaalit, se löytää sovun heti. Jos Janukovytš pysyy vallassa, hänkin varmaan tutkii asiaa. Kehitys Euroopan suuntaan jatkuu varmasti, mutta EU:n pitäisi antaa vahvempia lupauksia. Pitäisi antaa lupaus mahdollisesta jäsenyydestä.”