EU sopi tukipaketista, Italiassa puuhataan silti EU-eroa – Italialaisten mitta on täynnä pohjoisen nuukailua, populistit uskovat

Koronakriisin pahimmassa vaiheessa noin 70 prosenttia italialaisista kertoi tuntevansa vain vähän tai ei lainkaan luottamusta EU:ta kohtaan.

EU-ero
Teksti
Mika Horelli

Samaan aikaan kun EU-maiden johtajat iloitsevat päästyään sopuun unionin koronatukipaketista ja monivuotisesta budjettikehyksestä, Italiassa voimistuvat EU-eroa vaativat äänenpainot.

Useampi italialainen EU-kriittinen populisti haluaa ottaa kaiken irti italialaisten ärsyyntymisestä pohjoisempien unionimaiden pihistelyyn.

Hallituspuolue Viiden tähden liikkeestä ulos heitetty heitetty senaattori Gianluigi Paragone on ilmoittanut perustavansa Britannian Nigel Faragen Ukip-puolueen mallin mukaisesti uuden puolueen, joka ajaa yksinomaan Italian lähtöä unionista.

Äärioikeistolaisena tunnettu Paragone on aikaisemmin toiminut muun muassa journalistina ja apulaisjohtajana julkisilla Rai 1 ja Rai 2 -televisiokanavilla sekä TV:n poliittisten puheohjelmien vetäjänä.

Paragonen mukaan alun perin italialaiset rakastuivat juopuneen tapaan EU:n ideaan, mutta ovat nyt ymmärtäneet, että kaikki oli aikaisemmin paremmin. Paragonen mukaan EU:n romahtaminen on vain ajan kysymys.