EU siunaa orjakaupan Libyassa – ”Kun meistä ei enää ole heille hyötyä, meidät heitetään pois”

Italia kyllästyi Välimeren yli tuleviin siirtolaisiin. Eurooppaan pyrkijät sullotaan nyt vankileireille Libyassa ja heillä tehdään bisnestä.

Euroopan unioni
Teksti
Katri Merikallio

Nuori äiti, Princess, makaa likaisella patjalla lattialla, kyljessään kahden viikon ikäiset kaksosvauvat. Vauvoille ei ole vaippoja eikä äidillä riittävästi ruokaa, ei edes juomavettä. Haju tilassa on kuvottava.

Princess kertoo italialaistoimittajalle paenneensa miehensä kanssa terroristijärjestö Boko Haramia Nigeriasta. Lasta odottanut pariskunta oli päättänyt, että heidän jälkeläisensä ei tarvitse kasvaa jatkuvassa pelossa. Mutta merimatka Italiaan päättyi lyhyeen Libyan rannikolla eikä Princess tiedä, mihin tyrmään hänen miehensä on työnnetty. Hän ei tiedä olevansa kaksosten isä.

Pidätyskeskuksen naistenosastolle on Princessin lisäksi suljettu yli 350 naista ja kymmeniä lapsia. Lapsia on myös syntynyt keskuksen lattioille. Lääkäriä paikalla ei ole nähty.

Princess ja muut afrikkalaiset on ”pelastettu” mereltä. Virallisesti he odottavat palautusta kotimaahansa.

Miesten olot ovat vieläkin pahemmat. Pieniin selleihin on ahdettu jopa 50 miestä. He ovat lukkojen takana vuorokauden ympäri ja saavat ruokaa ja vettä vain sen verran, että pysyvät hengissä.