EU panostaa Afganistaniin

Lisää rahaa luvassa muun muassa koulutus- ja terveydenhuoltohankkeisiin.

Afganistan
Teksti
Teppo Tiilikainen

Yhdysvallat vetää taistelujoukkonsa Afganistanista vuodenvaihteessa, ja Naton Isaf-operaatio päättyy. Sopimuksen mukaan Nato jää kuitenkin vielä kouluttamaan maan turvallisuusjoukkoja.

Sen sijaan EU vahvistaa entisestään toimintaansa Afganistanissa. EU ja sen yksittäiset jäsenmaat ovat antaneet maahan vuosittain yli miljardi euroa kehitysrahoitusta, mikä tekee Afganistanista unionin suurimman avunsaajan. Suomen vuotuinen tuki on ollut noin 30 miljoonaa euroa.

EU:n budjetissa on varattu seitsemälle seuraavalle vuodelle 1,4 miljardia euroa, joista valtaosa uppoaa koulutus- ja terveydenhuoltohankkeisiin ja yleisen turvallisuuden kohentamiseen.

”Olemme erittäin sitoutuneita Afganistanin kehittämiseen”, sanoo EU:n erityisedustajana Kabulissa toimiva tanskalainen Franz-Michael Mellbin. Hänen mielestään EU:n kannattaa tukea jatkossakin Afganistania, sillä se on tärkeä osa länsimaiden globaalia kamppailua terrorismin kitkemiseksi.

Mellbin uskoo, että Afganistanin vallanvaihdos helpottaa tilannetta. Presidentinvaalit voittanut Ashraf Ghani vannoi lokakuussa virkavalansa, ja hänen kilpailijansa Abdullah Abdullah nimitettiin pääministeriksi.