EU-päättäjät eivät suostu tapaamaan Britannian lähettilästä – riita Lontoon EU-edustuston asemasta sytytti diplomaattisen kriisin

Britannia ei ole suostunut myöntämään EU:n Lontoon edustustolle virallista suurlähetystön asemaa. Nyt EU vastaa samalla mitalla.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian virkaa tekevästä EU-suurlähettiläs Lindsay Croisdale-Appleby on ajautunut Brysselissä diplomaattiseen limboon.

Häneltä on käytännössä evätty pääsy EU:n poliittisten päätöksentekijöiden ja korkeiden virkamiesten puheille. Croisdale-Applebya ei ole kutsuttu myöskään EU:n edustajien ja eri maiden suurlähettiläiden välisiin virtuaalitapaamisiin.

Tammikuun lopulla Euroopan unionin ulkosuhdehallinto ilmoitti, ettei Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kabinettipäällikkö Frédéric Bernard ollut Croisdale-Applebyn tavattavissa brittien pyynnöistä huolimatta.

Taustalla on EU:n ja Britannian eripura Lontoossa sijaitsevan EU-edustuston virallisesta asemasta.

Britannian hallitus on kieltäytynyt myöntämästä EU:n Lontoossa sijaitsevalle edustustolle suurlähetystön virallista asemaa tai EU-suurlähettiläälle João Vale de Almeidalle ja hänen henkilöstölleen Wienin sopimuksen mukaista diplomaattista statusta ja koskemattomuutta.