EU ottaa kantaa Sergei Skripalin myrkytykseen – uusia pakotteita ei ole odotettavissa

EU-maiden johtajien huippukokouksessa käsitellään myös brexitiä, digiveroa ja Yhdysvaltain tuontitulleja.

Angela Merkel
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjän rooli entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä salamurhayritys nousee esiin tänään 22. maaliskuuta Brysselissä alkavassa Eurooppa-neuvoston eli EU-maiden johtajien huippukokouksessa.

Britannia on toivonut EU:lta selkää tuomiota Venäjän toimille. EU-johtajien ei odoteta kuitenkaan päättävän uusista pakotteista, sillä Britannia ei ole pystynyt esittämään juridisesti päteviä todisteita Kremlin syyllisyydestä.

Sen sijaan EU aikoo valtuuttaa unionin ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin valmistelemaan keinoja hybridisodankäynnin aiheuttamien uhkien ehkäisemiseksi sekä Euroopan kyberpuolustuksen ja vastavakoilun tehostamiseksi. Mogherinin tarkoituksena on esitellä ehdotuksensa kesäkuun 2018 huippukokouksessa.

”Meidän tulee asettaa yhteiseksi tavoitteeksemme yhteistoimintaan perustuva yleiseurooppalainen turvallisuusjärjestelmä”, EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toteaa.

Huippukokouksen asialistalla on myös Britannian ero EU:sta. Vuosi sitten alkaneet brexit-neuvottelut etenivät pitkään tahmeasti, mutta huippukokouksen alla päästiin yllättäen sopimukseen Britannian eron siirtymäajasta. Yleisen arvion mukaan noin kolme neljäsosaa brexit-neuvottelujen asioista on nyt sovittu.