Köyhät jäivät ilman suojaa

Suurin osa maailman ihmisistä ei ole saanut vielä edes yhtä koronarokotetta. Samaan aikaan vauraat maat hävittävät rokoteannoksia, joita ihmiset eivät ole halunneet ottaa.

Afrikka
Teksti
Katri Merikallio

Puhelimeen vastaava ääni on käheä. Zimbabwelainen Florence Mbidzo on neljä päivää sitten päässyt sairaalasta, hänen iäkäs äitinsä kotiutui eilen. Kumpikin oli sairastunut koronaan.

Mbidzo sanoo, että on lähes ihme, että he selvisivät. Sairaalassa ei riittänyt lisähappea heidän kaltaisilleen köyhille kuin hetkittäin. Jos lääkkeitä tarvitsi, ne piti ostaa itse.

Muutamassa kuukaudessa 4 600 zimbabwelaista on kuollut koronaan. Mbidzo arvelee, että todellisuudessa kuolleiden määrä on moninkertainen. ”Tilastot kertovat vain kaupunkien tilanteen. Suurin osa maaseudulla asuvista kuolee hiljaa kodeissaan. Ei heillä ole rahaa lähteä lääkäriin.”

”Jo omista naapureistani on kuollut niin moni. Heidän oli valittava, kuolevatko he kotona nälkään vai uhmaavatko sulkutilaa ja lähtevät hankkimaan perheelle ruokaa”, hän kuvailee Zimbabwen pääkaupungin Hararen köyhän lähiön todellisuutta.