EU ja USA päättivät pakotteista – Ukraina torjui Venäjän vaatimukset

Presidentti Putinin odotetaan kertovan tiistaina suunnitelmistaan kriisin ratkaisemiseksi.

EU:n ulkoministerit päättivät maanantaina Brysselissä Venäjän vastaisista pakotteista, jotka kohdistuvat tässä vaiheessa 21 henkilöön. Pakotteisiin kuuluu matkustuskieltoja ja EU-maissa olevien varojen jäädyttämistä.

Pakotelistalla olevista henkilöistä 13 on venäläisiä ja kahdeksan Krimin poliitikkoja ja virkamiehiä. Nimet poimittiin alustavalta listalta, jossa oli yli 120 nimeä.

Listalla ovat muun muassa Krimin uusi pääministeri Sergei Aksjonov, Venäjän duuman jäsenet Sergei Mironov ja Leonid Slutski sekä Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja Aleksandr Vikto. Ennakkoarvailuista poiketen EU ei ulottanut pakotteita presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuten kansliapäällikkö Sergei Ivanoviin, turvallisuusneuvoston päällikkö Nikolai Patruševiin, puolustusministeri Sergei Šoiguun tai Gazpromin ja Rosneftin pääjohtajiin.

Myös Yhdysvallat julkisti maanantaina vastaavanlaisen listan poliitikoista ja virkamiehistä jotka asetetaan matkustuskieltoon ja joiden varoja jäädytetään. Listalla on kaikkiaan 11 poliitikkoa virkamiestä, muun muassa Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin, duuman ylähuoneen puhemies Valentina Matvienko,  Putinin neuvonantaja Vladislav Surkov sekä Sergei Aksjonov ja Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janykovytš.

EU-maiden valtionpäämiesten on määrä päättää mahdollisista lisäpakotteista torstaisessa huippukokouksessaan. Heidän odotetaan laajentavan pakotteiden kohteena olevien henkilöiden listaa, ellei Venäjä suostu sitä ennen neuvottelemaan kriisin ratkaisemisesta.