Venäläistä eskapismia

Venäjällä tiede on vahvaa mutta oikeusvaltio heikko ja omistaminen yhä ehdollista. Eristetty ja eristäytynyt valtio on ajautumassa pysähtyneisyyden tilaan.

Essee
Teksti
René Nyberg
Kuvitus
Vesa Lehtimäki

Venäjä ehti ensin. Massarokotukset koronavirusta vastaan alkoivat Venäjällä 5. joulukuuta 2020, kolme päivää ennen Britanniaa ja reilu viikko ennen Kiinaa, joka tosin oli antanut ensimmäiset hätärokotteet jo heinäkuussa.

Venäläisestä Sputnik V:stä siis tuli ensimmäinen käyttöön otettu koronarokote, jo ennen kuin kliiniset kokeet oli loppuun suoritettu ja tulokset julkaistu.

Venäjällä on ollut vaikeuksia tuottaa rokotetta. Huhtikuussa 2021 vasta alle 10 prosenttia venäläisistä on rokotettu. Silti rokote-eriä on toimitettu moniin maihin: Argentiinaan, Serbiaan, Unkariin ja viimeksi San Marinoon. Lännessä epäilevä suhtautuminen venäläiseen rokotteeseen on hiljalleen muuttumassa ja Euroopan lääkeviraston EMAn odotetaan hyväksyvän sen lähikuukausina.

Chicagon yliopiston ja Moskovan talouskorkeakoulun professori Konstantin Sonin vertaa Sputnik V -rokotetta ”pehmeän vaikuttamisen” saavutuksena jalkapallon MM-kisojen 2018 järjestämiseen.