Erikoinen tehtävä Pohjois-Koreassa: Suomalaisprofessori opettaa kansainvälistä yrittäjyyttä

Jukka-Pekka Heikkilän työssä on pidettävä kieli keskellä suuta.

Pohjois-Koreassakin voi rikastua. Sille tosin on rajansa.

Viime joulukuussa Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un määräsi maansa menestyneimmän liikemiehen teloitettavaksi. Tuomittu oli nuoren hallitsijan sukulainen, tädin aviomies, Jang Song-Thaek. Kuolemantuomion syyksi armeijan johtama oikeuslaitos kirjasi ”oman kuningaskunnan kasvattamisen”.

Teloitusta seurasi puhdistus, joka on yhä käynnissä. Jangin perhe, sisarukset, sisarusten perheet ja heidän lapsensa teloitettiin, villeimpien huhujen mukaan onnettomin heistä liekinheittimellä.

Tarina on tyypillinen uutinen mystisestä Pohjois-Koreasta. Liekinheitin vie huomion siltä yllättävältä ilmiöltä, että kaukaisessa diktatuurissa todella myös rikastutaan.

Bisneksessä menestymiseen vaaditaan Pohjois-Koreassa valtiojohdon lupa ja sukupolvia puhtaana pysynyt sukuhistoria. Kim Jong-unin teloitettu sukulaismies Jang menestyi kaivosteollisuudella ja vientilisensseillä. Pohjois-Korean tärkein vientituote on kivihiili, ja sitä Jang myi. Uskotaan, että hänen kauttaan kulki jopa 70 prosenttia Pohjois-Korean hiiliviennistä Kiinaan.