Erdoğanin unelma islamilaisesta Turkista murenemassa – ”hurskas sukupolvi” kääntämässä selkäänsä uskonnolle

Kun Turkki huhtikuussa keskeytti alkoholimyynnin, kansalaiset ryntäsivät juomaostoksille. Uudesta lastenkanavasta haetaan puhtia takkuilevaan uskontokasvatukseen.

islam
Teksti
Heikki Salmela

Turkin uskontoasioiden virasto ilmoitti pari viikkoa sitten, että se aikoo perustaa lapsille suunnatun TV-kanavan. Tarkoituksena on esitellä ”kansallisia ja islamilaisia arvoja” maan alle kouluikäisille lapsille.

”Meidän tulee tukea ja ravita heitä omilla kansallisilla arvoillamme. [– –] Autamme muokkaamaan lastemme luonnetta ohjelmilla, joiden tiedot ovat paikkansapitäviä ja jotka perustuvat Koraaniin ja sunnaan [profeetta Muhammadin opetuksiin ja määräyksiin]”, viraston johtaja Ali Erbas totesi allekirjoittaessaan asiaa koskevan sopimuksen valtiollisen TRT-kanavan kanssa.

Kanavahanke on uusin askel presidentti Recep Tayyip Erdoğanin pitkäaikaisessa pyrkimyksessä vahvistaa uskonnon roolia turkkilaisessa yhteiskunnassa.

Vuodesta 2002 hallinneen Erdoğanin julkinen tavoite on kasvattaa Turkkiin uusi ”hurskas sukupolvi”, joka kannattaa islamilaisia arvoja ja työskentelee ”uuden sivilisaation rakentamiseksi”.