Erdoğanin hanke muuttaa Hagia Sofia jälleen moskeijaksi repii Turkin ja Venäjän välejä

Venäjän ortodoksikirkon päämiehen mukaan Turkin hanke tuottaa tuskaa ortodokseille ja uhkaa kristinuskoa.

Hagia Sofia
Teksti
Mika Horelli

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin hanke palauttaa Istanbulissa sijaitseva Hagia Sofia museosta moskeijaksi herättää kitkerää arvostelua Moskovassa, jonka vallanpitäjille ortodoksinen kirkko on tärkeä liittolainen.

Hagia Sofia on ollut museo vuodesta 1935. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Venäjän kirkon päämiehen, patriarkka Kirillin mukaan Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi tuottaa toteutuessaan suurta tuskaa Venäjän ortodokseille ja uhkaa koko kristinuskoa. Presidentti Vladimir Putinin lehdistöedustajan Dimitri Peskovin mukaan Hagia Sofialla on poikkeuksellisen suuri hengellinen arvo venäläisille.

Vaikka Venäjä ja Turkki ovat lähentyneet viime vuosina, suhteet ovat jälleen alkaneet jäähtyä muun muassa siitä syystä, että maat tukevat sisällissotien vastakkaisia osapuolia niin Syyriassa kuin Libyassa.

Moskovaa on ärsyttänyt myös se, että presidentti Erdoğan on lykännyt Venäjältä ostetun S-400-ilmatorjuntajärjestelmän käyttöönottoa ja ryhtynyt aktiivisesti varautumaan nesteytetyn kaasun ostamiseen Yhdysvalloista. Näin Turkki voisi vähentää riippuvuuttaan venäläisestä maakaasusta.