Erdoğanin valtapeli

Turkin presidentti yrittää kasvattaa kansainvälistä rooliaan Ukrainan sodan varjossa. Hänellä on tavoitteita sekä Naton että Venäjän suunnalla.

Turkki
Teksti
Teppo Tiilikainen

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyrkii rauhantekijäksi Ukrainan sodassa. Hän on pitänyt tiiviisti yhteyttä molempien maiden johtajiin, Vladimir Putiniin ja ­Volodymyr Zelenskyiin, ja houkutellut heitä neuvotteluihin.

Turkin ja Venäjän ulkoministerit Mevlüt Çavuşoğlu ja Sergei Lavrov tapasivat viime viikolla Ankarassa. Tällä kertaa neuvoteltiin keinoista, joilla ukrainalaista viljaa saataisiin maailmanmarkkinoille helpottamaan ruokakriisiä.

Lavrovin mukaan Venäjä olisi valmis varmistamaan rahdin turvallisen kulun, jos Ukraina­ raivaa satamien suojaksi asetetut merimiinat Mustalta­mereltä. Zelenskyi ei kuitenkaan aio suostua. Hän ei luota Lavroviin ja pelkää venäläisten maihinnousua.

Ukrainan ja Venäjän edustajat tapasivat maaliskuussa kahdesti Ankarassa, mutta neuvottelut jäivät tuloksettomiksi. Tapaamisia isännöinyt Erdoğan on siitä huolimatta toiveikas.