"Epäinhimillistä, saatanallista raivoa" – Tehdastyöläiset liittyneet mielenilmauksiin Valko-Venäjällä, oppositio toivoo EU:lta tukea

Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevitš varoittaa verisestä sisällissodasta. Hän epäilee, että maahan on tuotu Omonin joukkoja Venäjältä.

Valko-Venäjän oppositio toivoo EU-mailta selkeää tukea taistelussaan maata yksinvaltaisesti hallitsevan presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallintoa vastaan.

”Tuki on meille erittäin tärkeää. Voi olla liian aikaista puhua pakotteista, mutta on varmaa, että me valkovenäläiset, emme tunnusta vaalien tulosta”, sanoo opposition kärkihahmoihin kuuluva Maria Kalesnikava Saksan television kakkoskanavan ZDF:n haastattelussa.

”On tärkeää saada väkivalta loppumaan.”

Kalesnikava toimi alkukesästä presidenttiehdokkaaksi pyrkineen Viktar Babarykan kampanjatiimin vetäjänä. Bararykan pidätyksen jälkeen hän siirtyi opposition ainoaksi ehdokkaaksi hyväksytyn Svjatlana Tsihanouskajan tukijoukkoihin ja veti tämän kanssa opposition vaalitilaisuuksia Minskissä ja muissa kaupungeissa.

Tsihanouskaja päätti ryhtyä presidenttiehdokkaaksi miehensä Sjarhei Tsihanouskin puolesta sen jälkeen, kun tämä oli vangittu. Vaalien jälkeen hän pakeni viranomaisten painostamana Liettuaan, minne perheen lapset oli viety turvaan jo aiemmin.