Epäily: EU-maat käännyttäneet laittomasti kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita – silminnäkijät puhuvat väkivallasta ja raiskauksista

Rajuinta turvapaikanhakijoiden kohtelu on ollut Kroatian Bosnian vastaisella rajalla sekä Välimerellä.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Kansainvälisten sopimusten mukaan kenellä tahansa on oikeus hakea turvapaikkaa toisesta valtiosta ja saada hakemuksensa käsitellyksi. EU-maiden epäillään kuitenkin evänneen tämän oikeuden koronapandemian aikana vähintään 40 000 ihmiseltä, joista ainakin 2 000:n uskotaan kuolleen. Luvut perustuvat The Guardian -lehden selvitykseen.

Kyseiset turvapaikanhakijat ovat joutuneet niin sanotun pushback-toiminnan kohteeksi, eli heidät on käänytetty rajalta takaisin ilman mahdollisuutta jättää turvapaikkahakemus. Tällainen toiminta on laitonta.

Erityisen kovaa turvapaikanhakijoiden kohtelu on ollut Kroatian Bosnian vastaisella rajalla. Bosniassa pakolaisia auttavan Tanskan pakolaisneuvosto DRC:n mukaan lähes 18 000 ihmistä on käännytetty rajalta reilun vuoden aikana.

Silminnäkijöiden mukaan kroatialaispoliisit ovat ruoskineet, riisuneet alasti ja jopa raiskanneet turvapaikanhakijoita. Näiden omaisuutta on poltettu ja päitä tuhrittu spraymaalilla.