Ukraina: Entiset neuvostotasavallat seuraavat huolestuneina Putinin toimia

Valko-Venäjä ja Kirgisia tunnustavat käytännössä Ukrainan uuden hallituksen.

Armenia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Entiset neuvostotasavallat ovat huolissaan presidentti Vladimir Putinin valloitusretkestä Krimillä.

Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua ovat luonnollisesti tuominneet Venäjän toimet muiden EU-maiden rintamassa. Venäjän kanssa lyhyen sodan vuonna 2008 käynyt Georgia on arvostellut avoimesti Putinin politiikkaa. Presidentti Giorgi Margvelashvilin mukaan kysymys on ”räikeästä puuttumista suvereenin valtion sisäisiin asioihin”.

Venäjän läheisinä liittolaisina pidetyt Valko-Venäjä ja Kazakstan ovat välttäneet antamasta suoraa tukea Venäjän toimille. Ne eivät ole myöskään tunnustaneet Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa, jotka Venäjä irrotti väkivalloin Georgiasta vuonna 2008.

Valko-Venäjän Kiovan-suurlähettiläs Valentin Velitško tapasi Ukrainan uuden hallituksen ulkoministerin Andriy Deštysjanin jo helmikuun lopussa ja toivotti hänelle menestystä uudessa työssään.

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka oli pitkään hiljaa Ukrainan kriisistä. Viime keskiviikkona hän sanoi lopulta maan turvallisuusneuvoston kokouksessa, että yhteistyö Ukrainan kanssa jatkuu normaalisti hallituksen vaihdoksesta huolimatta.