Ensimmäinen toimiva ihmisen maksakudos kantasoluista

elimensiirto
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Ihmisen kantasoluista kasvatettuja maksan aihioita petrimaljalla. Kuva Takanori Takebe.

Ensimmäinen onnistunut ihmisen maksansiirto tehtiin Yhdysvalloissa vuonna 1967. Maksansiirtojen kuten muidenkin elinsiirtojen ongelmana on jo pitkään ollut pula luovutettavista elimistä. Vaihtoehtoja on etsitty jopa muiden nisäkäslajien elimien siirtämisestä ihmiseen.

Nyt japanilaisen Takanori Takeben tutkimusryhmä Yokohamassa on onnistunut ensimmäisessä askeleessa aivan uudessa lähestymistavassa. Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa he kehittivät toimivan ihmisen maksan käyttämällä ihmisen kantasoluja. Kantasolut olivat niin sanottuja indusoituja pluripotentteja kantasoluja, eli tavallisia soluja, jotka oli uudelleenohjelmoitu kykeneväksi erikoistumaan miksi soluiksi tahansa.

Maksan kasvatus onnistui siirtämällä ensin kantasoluista petrimaljalla kehitettyjä maksan aihioita hiireen, jossa aihiot kehittyivät toimivaksi maksakudokseksi. On vielä epävarmaa, toimiiko menetelmä potilailla, mutta nyt julkaistu tutkimus osoittaa että elimen aihion siirtäminen toiseen nisäkkääseen kasvatusta varten voi olla lupaava lähestymistapa.

Kantasoluista on aiemmin ollut mahdollista kasvattaa kudoksia, mutta monimutkaisen kolmiulotteisen, verisuonitetun elimen kasvattaminen on ollut suuri haaste. Siirtämällä elimen aihio elävään eläimeen aihio alkaa kehittää verenkiertojärjestelmää ja toimia maksan tavoin.