Ennen itsemurhaansa nettitähti pyysi anteeksi ja vakuutti, ettei ole feministi – Etelä-Koreassa netin naisviha vaikuttaa jo koko yhteiskuntaan

Nimettömät nettiyhteisöt ja miesasiamiehet ovat ottaneet silmätikukseen naisten tasa-arvon kannattajat. Pienetkin viitteet feminismistä saattavat riittää ahdistelukampanjoihin ja työpaikan menettämiseen.

Etelä-Korea
Teksti
Petteri Uusitalo

Cho Jang-mia oli ahdisteltu Internetissä kesästä 2019 alkaen. Häntä epäiltiin feministiksi.

Kaikki lähti liikkeelle käsieleestä, jonka eteläkorealainen nettivideoiden tekijä teki Twitch-videollaan. Peukalon ja etusormen tuominen lähelle toisiaan yhdistetään Etelä-Koreassa feministiseen nettiyhteisö Megaliaan.

Chota haukuttiin Twitterissä, hänen Twitch- ja YouTube-videoidensa kommenteissa sekä Etelä-Korean mieskeskeisissä nettiyhteisöissä. Cho kiisti useaan kertaan olevansa feministi ja pahoitteli aiheuttamaansa mielipahaa. Sillä ei ollut ahdisteluun mitään vaikutusta.

Lopulta tammikuussa 2022 Cho teki itsemurhan.

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun nettiviha johti julkisuuden henkilön itsemurhaan. Etelä-Korea on voimakkaasti digitalisoitunut maa, jossa suhtautuminen julkkiksiin lähentelee pakkomielteistä.